Recept: Pastrami
Geplaatst door Vincent - 6 juni 2017Na veel gelezen te hebben, en vele recepten te hebben gezien viel de keuze op het recept wat volgens de maker het dichtste bij de pastrami komt van de pastrami van Katz’s delicatessen in New York.
Nu kan ik mij niet heugen eerder pastrami te hebben gegeten, dus of het echt ala Katz is durf ik je niet te zeggen, wel dat het lekker is! Hoe ik het allemaal gedaan heb laat ik je hieronder zien. Ik ben begonnen met de brisket te trimmen van het overtollig vet, wel heb ik wat laten zitten net als bij een BBQ brisket bereiding.
De point heb ik eraf gehaald, zodat alle delen goed kunnen pekelen.
Vervolgens heb ik een kruidenmengsel gemaakt voor het pekelbad, het lijkt heel erg veel op inmaakkruiden.
Wat zit er allemaal in
- 2 eetlepels zwarte hele peperkorrels
- 5 cm kaneelstok in zijn geheel
- 2 eetlepels dillezaad
- 1 eetlepel rode chiliflakes
- 1 eetlepel mosterdzaad (gele)
- 1 eetlepel korianderzaad
- 1 eetlepel selderijzaad
- 1 eetlepel foelie
- 4 laurier blaadjes
- 1 eetlepel gedroogde tijmblaadjes
- 1 eetlepel gedroogde gember
- 2 theelepels hele pimentkorrels
- 1 theelepel hele kruidnagel
- 1 eetlepel hele kardemom
- 1 eetlepel jeneverbes
- 2 hele steranijs
Dan in een emmer heb ik de volgende ingrediënten gebruikt om het pekelbad te maken:
(voor 5 kg brisket)
Ingredienten
5 liter water
226 gram zout
3 theelepels Pink Salt
1 cup bruine basterdsuiker
5 eetlepels van de inmaakkruiden
6 gekneusde tenen knoflook
Vervolgens alles in een emmer waar de brisket lekker kan zwemmen.. (het vlees moet HELEMAAL onder water staan)
En uiteraard de emmer in de koelkast zetten.
Ik ging voor 7 volle dagen, ik heb gelezen dat sommige dit tot wel een maand doen rekken. Hoe het zit met de veiligheid durf ik niet te zeggen, pekelen is van uit de Romeinse tijd al een wijze om de houdbaarheid van producten te verlengen. Hoe lang het exact zou kunnen durf ik dus niet te zeggen, wat ik vooral gelezen heb is dat je neus van belang is, ik heb een beste gok, dus dat moest goed komen. Je zou er nu ook corned beef van kunnen maken door deze in zijn geheel te koken gedurende een aantal uren met wat van de pekelvloeistof, maar dat is geen BBQ, dus ik heb er uiteraard wat anders mee gedaan.
Eerst de brisket uit het pekelbad halen.
-
- 4 eetlepels grof gemalen zwarte peper
-
- 4 eetlepels grof gemalen zwarte peper
-
- 2 eetlepels gemalen korianderzaad (zelf gevijzeld)
-
- 1 theelepel mosterdpoeder (zelf gevijzeld)
-
- 1 eetlepel bruine suiker
-
- 1 eetlepel paprikapoeder
-
- 2 theelepels knoflookpoeder
-
- 2 theelepels uienpoeder
En lekker inwrijven.
Ingrediënten
-
- 1 cup hand warm water
-
- 2, 1/3 cup gewone bloem
-
- 1 cup roggebloem (ik heb volkoren rogge gebruikt)
-
- 4 theelepels suiker
-
- Zakje gist (7gr)
-
- 1/2 cup zure room
-
- 2 eetlepels Karwij zaad
-
- 1,5 theelepels zout
Werkwijze:
Eerst een papje maken van de roggemeel water suiker en gist, en deze 20 minuten laten pruttelen. Dan de rest erbij, kneden, 1e rijs, dan 2e rijs, dan bakken.
Hoi,
Ik wou uw recept eens proberen, lijkt me erg leuk en lekker om te maken.
Nu weet ik niet of ik er overheen kijk, maar ik zie nergens de hoeveelheid zout staan.
Lees ergens wel iets over pinksalt, maar geen hoeveelheden.
Bijvoorbaat dank
met vriendelijke groet
Adriaan van den Heuvel
Ik kan nergens vinden in dit recept hoeveel zout er wordt gebruikt. Klopt dit?
Groet,
Rico
Hallo allemaal,
Blijkbaar was het stuk tekst over de ingrediënten in het pekelbad verdwenen, balen!!
De tekst is nu aangepast en je kunt de ingrediënten nu wel inzien.
Met vriendelijke groentes,
Hugo