Koudgerookte pepers voor een heerlijk pittig biertje

Geplaatst door Hugo - 25 januari 2020

De brouwer van huisbrouwerij Klein Duimpje heeft ons gevraagd of wij de pepers voor een peper bier kunnen koud roken. Natuurlijk willen wij dat!
Om het bier een milde pepersmaak te geven wil de brouwer graag groene jalapeno peper en rode habanero peper gerookt hebben, maar liever niet gedroogd. Nou, die uitdaging gaan wij natuurlijk aan. Koud roken dus, oftewel in de rook leggen terwijl de temperatuur er niet voor kan zorgen dat de pepers garen en of uitdrogen. De buitentemperatuur ligt onder de 10 graden, dus is het geen enkel probleem om koud te roken. Het uiteindelijke biertje waar het in zal zitten heet Diablo Fuego, heb je deze al eens geproeft? Wij horen jullie mening graag! Je kunt deze natuurlijk ook achterlaten op untappd.

CSG, Cold Smoke Generator
Om de rook te maken zonder daarbij hitte te maken, gebruik ik een cold smoke Generator, afgekort CSG. Dit is een zeefje of doolhofje van roestvast staal, waar je rookmeel of rookmot in stopt. Dankzij het doolhofje smeult het rookmeel langzaam op, wat dan wel 10 tot 12 uur kan duren. Voor deze pepers heb ik een mix genomen van 50% eikenhout en 50% Hickory rookmeel.
Neem gerust eens een kijkje in de webshop van Vuur en rook waar deze CSG’s in meerdere vormen en maten verkrijgbaar zijn. Ook voor rookhout in allerlei maten en smaken kun je bij vuur en rook terecht.

Snijden
Voordat ik de pepers in de rook leg heb ik deze gehalveerd zodat deze makkelijker de rook opnemen. Een kleine tip welke ik vergeten was, trek handschoentjes aan voordat je pepers gaat snijden. Ik kwam er tijdens het wrijven in mijn ogen achter dat ik die tip vergeten was, geen happy moment. En ja, ik had het nog veel erger kunnen treffen….
Ik heb de pepers of een klein RVS rekje gelegd zodat de pepers niet tussen de roosters door vallen tijdens het roken en het transport van en naar de BBQ. Voordat ik deze roostertjes had heb ik heel wat pepers en andere dingen gedoneerd aan de kolen en aan de grond. Helaas heb ik geen linkje naar deze roosters, ze zijn niet meer verkrijgbaar. (helaas!!)

Roken
Ik heb de Primo Oval XL leeg gemaakt om hier de pepers in te kunnen roken. Vervolgens de CSG met rookmeel gevuld en deze op een rooster in de BBQ geplaatst en aangestoken. Nadat deze voor de eerste keer volledig is opgebrand, heb ik deze nogmaals gevuld en aangestoken. Zodoende hebben de pepers ergens tussen de 20 en 24 uur in de rook gelegen. Ik ga er van uit dat er daarmee meer dan genoeg rook in de pepers is gekomen zodat het bier deze smaken goed kan opnemen. De pepers worden door de brouwer in de alcohol gezet zodat deze op een later moment toegevoegd kunnen worden aan het brouwsel.

—UPDATE— 

Brouwer

De brouwer heeft de gerookte pepers in het proeflokaal van de brouwerij in ontvangst genomen. De pepers gaan nu in de alcohol zodat de smaken en aroma’s in de alcohol trekken. Aansluitend zal dit mengsel worden toegevoegd aan het brouwsel. En verrassing, de brouwer vind de Carolina reapers zo gaaf, dat deze gewoon mee gaan in de alcohol! Door meer of minder van deze alcohol te gebruiken kan er precies genoeg smaak worden toegevoegd aan het brouwsel, zonder dat je risico loopt dat het te pittig wordt.

2 reacties op “Koudgerookte pepers voor een heerlijk pittig biertje”

  1. Gaaf Vincent, zodra deze gebotteld is breng ik je op de hoogte!
    Ondertussen is er een kleine update geplaatst….Partners