Thaise rode curry

Geplaatst door Hugo - 30 mei 2018

Heerlijk zelfgemaakte Thaise rode curry from scratch!

Tijdens de vele BBQ wedstrijden die wij als team doen wordt er behoorlijk wat vlees gegeten. En eerlijk is eerlijk, dat lusten wij ook graag! Toch tijdens al dat snacken en eten door is er een keertje een moment dat je er iets naast wilt eten. Zodoende maken wij vrijwel altijd een volwaardige maaltijd met kip en veel groenten. Aangezien we niet de hele keuken meenemen moet het in 1 grote “Dutch Oven” (pan) te bereiden zijn en laten we graag anderen mee-eten, wel zo gezellig. Thaise curry is makkelijk te bereiden, je kun er met velen van eten en het zit bomvol smaak. In combinatie met rijst en wat kroepoek een waar feestmaal in een handomdraai. Mocht je ons op een wedstrijd tegenkomen en we hebben de pan opstaan, zodra het gerecht klaar is het aanvallen en iedereen is uitgenodigd! Het recept: Here we go!

Ingrediënten rode Currypasta

8 rode chili pepers (*)
6 sjalotjes (of 2 rode uien)
12 tenen knoflook
2,5cm verse Galanga / Laos / Thaise gember (Of gewone Gember)
Rasp en sap van 1 limoen (indien voorradig Kaffer limoen!)
3 theelepels witte peper korrels
halve theelepel komijn (poeder)
Halve theelepel korianderzaad (gemalen)
Halve theelepel rietsuiker (of palmsuiker)
Halve theelepel garnalenpasta (of een theelepel vis saus of ansjovis filet.)
Halve theelepel zout

* De meeste recepten voor Thaise curry pasta gebruiken 8 tot 12 gedroogde rode pepers. Aangezien deze niet altijd overal te krijgen zijn gaat dit recept prima met 8 chilipepers. Voor de echte chili heads kun je er natuurlijk ook meer en hetere pepers in kwijt zoals madam Jeanette of Habanero pepers, maar niet iedereen vindt dat even lekker. Als je het aan onze Peter vraagt kan het nooit genoeg zijn, dus kom maar op met die Habanero, ghost pepper of erger!
Kleine tip als je met verse peper werkt…. niet meer in je ogen wrijven! En zo nog een paar plekken waar je niet met je vingers wilt zijn voordat je deze héél grondig hebt gewassen. Of gemak dient de mens, gebruik handschoentjes!!!
Mocht je iemand zien die net pepers gesneden heeft?… Altijd even laten weten dat hij of zij wat in haar oog heeft zitten… (sommige grapjes worden nooit oud)

Je kunt de curry pasta in de blender/ keukenmachine bereiden of in een vijzel. Het voordeel van een keukenmachine is dat je dit veel sneller klaar hebt en het zal zeker lekker smaken. Maar de echte diehard maakt het natuurlijk met noeste handenarbeid in de ouderwetse vijzel. De voldoening die je krijgt op het moment dat de curry pasta klaar is en je hele woning inmiddels naar kruidige curry ruikt zal velen malen groter zijn! En wie weet is die ene luie zweet druppel die per ongeluk van je voorhoofd druipt en in de vijzel terecht komt wel het missende geheime ingrediënt wat het nog lekkerder maakt…. ?
En zit je echt in tijdnood of heb je gewoon geen zin om te ploeteren, geen nood, vele currypasta’s in de winkel zijn ook lekker. (maar nooit zo lekker als zelfgemaakt!)

Bereidingswijze

Doe de witte peperkorrels, komijn, suiker en korianderzaad in de vijzel of keukenmachine en maal het tot een fijn poeder. Zodra het een fijn poeder is haal het uit de vijzel / machine en zet het even apart in een bakje of kommetje.
Haal de kroontjes met steel van de chili pepers af, en snijd de pepers in stukken van ongeveer een halve centimeter zodat deze dadelijk makkelijk gevijzeld kunnen worden. En niet zeuren, hup, de zaadjes er gewoon bij. Stroop je mouwen op want nu gaan we ervoor…

Doe de gesneden pepers in de vijzel strooi het zout erover en begin te vijzelen! Hou dit ongeveer 5 tot 10 minuten vol tot de pepers een mooie puree vormen en de oliën eruit komen. Het moet er ongeveer uit komen te zien als een tomatenpuree.
Neem de schoongemaakte knoflooktenen en doe die bij de puree en vijzel weer een vrolijk stukje verder.
Maak de sjalotjes schoon en snijd deze in kleinere stukjes zodat je deze bij de puree kunt doen, om ook in de puree te vijzelen.
Neem de verse Laos (Gember) en schil een stuk van de wortel schoon, ongeveer een duimgrootte. Snijd dit in kleinere plakjes zodat je deze (je raad het al) ook verder met de puree kunt vijzelen. Doe de garnalenpasta bij de pasta en vijzel vrolijk verder. Neem de rasp en sap van de limoen en voeg deze toe aan de puree. Als je de vijzel gebruikt hebt beginnen je handen en armen al zeer te doen zo ongeveer… Mocht je de keukenmachine hebben gebruikt in plaats van een vijzel is dit het moment om hardop te lachen en te denken aan diegene die met een vijzel bezig zijn…

Hou vol, je bent er bijna!

Voeg als laatste de droge ingrediënten toe die je eerder apart had gezet en vijzel deze er nog doorheen zodat je een mooie geurende kruidige curry pasta overhoudt.

Boem! Done!

Deze curry pasta kun je gemakkelijk goed bewaren in de koelkast. Doe het wel in een afgesloten pot of dek het af met plastic. (anders ruikt alles naar curry))

 

De curry zelf (voor 4 personen)

(tenzij je een BBQ teamlid bent, dan is dit misschien net genoeg voor 2 man)

Ingredienten Curry

500 gram kippendij filet
500 gram kouseband (vriesvak)
3 grote uien
3 winterpenen
400ml Kokosroom
500ml Kippenbouillon (of 500ml water en een bouillon blokje)
5 bosuien
Rasp en sap van 2 limoenen (optioneel 3 Kafferlimoen bladeren (diepvries toko)
Santen naar smaak toevoegen (kokos rasp)

Bereidingswijze

Schil de uien en snijd deze in kleine stukjes.
Zet de pan op een middelhoog vuur en fruit de uitjes tot deze glazig zijn en zacht worden. Hierdoor wordt de ui lekker zoet en zal lekker oplossen in het gerecht. Neem 4 goede eetlepels van de eerder gemaakt currypasta en voeg deze aan de uitjes toe. Hoe meer je toevoegt hoe meer smaak en ook hitte de uiteindelijke curry gaat hebben! Later toevoegen kan altijd, later wegnemen kan niet….
Door de pasta lichtjes te bakken zal deze zijn smaken en geuren gaan loslaten aan het gerecht en nemen de smaken lekker toe. Roer de ui samen met de pasta door de pan heen, zodat het één soepel geheel wordt. Voeg de kokosmelk toe. Terwijl de kokosmelk op temperatuur komt snij je de kippendij in kleinere stukjes en voeg deze aan de pan toe. In plaats van de kip te bakken laten we deze langzaam smoren zodat deze lekker sappig blijft. Schil de winterpeen en snijd deze in kleinere stukjes en voeg deze aan de pan toe. Voeg ook de kousenband toe. Mocht je voor een frisse curry willen gaan voeg je nu ook de limoenbladeren toe zodat deze zijn smaken kunnen afgeven.

Voeg de bouillon toe en zorg ervoor dat alles zo goed mogelijk onder het vocht staat en breng het langzaam tot aan de kook. Zodra het geheel eenmaal kookt zal het minstens 30 minuten zachtjes moeten pruttelen. Dit is dan mooi een moment om de rijst te gaan bereiden. (volgens het pakje!) Om eens een keer wat andere smaken in huis te halen, kook eens 2 steranijsjes mee met de rijst! Altijd lekker.

Probeer het zo te timen dat na de 30 minuten pruttelen de rijst ook klaar is. Snijd intussen de bosuitjes in ringen, zowel het witte deel als de blaadjes.

Zodra de 30 minuten om zijn zal de buik al aardig aan het rammelen zijn!!!
Eerst proeven, misschien nog wat currypasta? (nu kan het nog…..)
Haal de pan van het vuur, voeg de bosui toe, het sap en rasp van de limoen aan de curry en roer deze er doorheen. Tijd om te serveren!
Eet smakelijk!



Partners