Recept: Turkeybuckets

Geplaatst door Hugo - 8 december 2018
Turkeybuckets Hoogeveen
Dit zijn de ingeleverde turkeybuckets tijdens de BBQ wedstrijd in Hoogeveen. Mooi te zien hoe de topping van schuim gemaakt is in plaats van slagroom.

Turkeybuckets; Een heerlijk fris en verrassend gerecht.

Voor een BBQ wedstrijd in Hoogeveen was een verplicht gerecht waarbij Kalkoen gebruikt moest worden. Omdat ik de kalkoen sappig wilde houden dacht ik vrijwel gelijk aan een rollade om het wat spannender te maken. Maar ik kreeg het knopen van de perfecte rollade maar niet voor elkaar… Mijn vriendin had eerder een gerecht gemaakt waarbij filo deeg gebruikt werd in een cupcakevorm, en beter goed gejat dan slecht bedac… ik bedoel, goed voorbeeld doet volgen… zo ontstond het idee voor dit gerecht.
Ik heb geprobeerd om meerdere smaken en structuren terug te laten komen in het gerecht. Zuur, zoet, zout, pittig, zacht en knapperig tegelijk. Daarnaast is het gerecht zelf goed heet en is de topping koud waardoor er veel dingen tegelijkertijd in je mond gebeuren. Er zijn vele verschillende smaken mogelijk, dit recept is voor een lekker frisse twist. Maar varieer er vooral op los, probeer het eens met een franse twist, of een kerstmis twist?
Door het in een Filodeeg bakje te stoppen en er roomkaas aan toe te voegen is het een gemakkelijk gerechtje welke niet snel uitdroogt, en toch net weer even anders is. Als je dit mensen voorzet zijn ze allereerst aangenaam verrast dat dit van de barbecue af komt, en vervolgens door de smaak van het gerecht. Je kunt het deegje vastpakken en afhappen, het is ook zeer geschikt als fingerfood.

Dan nu, over tot actie:

Ingrediënten

(goed voor 15 – 20 “Turkeybuckets”)
1 kg kalkoen (Je kunt ook kip gebruiken als vervanging, neem dan wel dijfilet)
200 gram Monchou
Ongezouten roomboter (100gr)
2 limoenen (zowel rasp als sap)
5 bosuien
Filodeeg / loempiavellen (pak van 40 vellen)
Zwart sesamzaad
chillivlokken (liefst in een eigen grinder)
Paprikapoeder (optioneel)
peper / zout

Voor de topping:
(slag)room 250ML
cranberry siroop 50ML. (Alternatief een liter sap inkoken en zoeten tot siroop)

Edwin draait gehakt van de kip.

 

Met een Porkert draai je gemakkelijk een paar kilogram vlees er doorheen. Dit gaat helemaal makkelijk als het vlees goed koud is.

 

Bereidingswijze.

De cupcakes.
Laat het filodeeg ontdooien. Smelt de boter in een pan zonder deze te laten bruinen. Zodra deze gesmolten is kan deze van de warmtebron af.
(Optioneel) Voeg een halve eetlepel paprikapoeder aan de boter toe om het filodeeg wat extra kleur te geven.
Beboter de cupcakevorm met een siliconen kwast, zodat het filodeeg na het bakken gemakkelijk los komt.
Haal een filodeeg velletje los en bestrijk deze met het boter mengsel aan beide zijde. Gebruik de chilligrinder om een beetje pit tussen de velletjes Filo te doen. En als je van pit houd, maal er lekker op los!
Uiteindelijk wil je 3 lagen filodeeg per bakje voor het mooiste effect en de stevigheid.
Als je deze 3 vellen in vieren snijd kun je er 4 cupcakevormpjes mee bekleden.
Prik gaatjes in de bodem, zodat deze niet opbolt tijdens het blind bakken.
Bak de vormpjes 5 minuten in de Q van 180-200 graden, hierdoor zorg je ervoor dat de bakjes stevig genoeg zijn, en niet slap blijven door de vulling. Als de vormpjes toch een beetje opbollen, kun je ze nu nog platdrukken. Je kunt dit ruim van te voren doen, de bakjes kun je goed bewaren in een afgesloten koekjestrommel of bakje met deksel.

Met behulp van een chilli pepermolen kun je makkelijk de hoeveelheid peper doseren. (lessons learned van de wedstrijd)
Altijd eerst even blind bakken zodat het hele bakje knapperig word.
Met behulp van een spuitzak kun je de bakjes snel vullen.

De vulling.

Met een gehaktmolen zoals een porkert draai je gemakkelijk gehakt van de kalkoenborst en als je dat niet hebt kun je de kalkoenborst ook in een keukenmachine pureren. Meng het gehakt met de Monchou, de rasp en het sap van beide limoenen en een goede snuf peper en zout. Snipper de bosui en voeg dit toe aan de puree, samen met het zwarte sesamzaad. (Uiteraard niet meer verder vermalen!!) Als je deze vulling in een spuitzak doet kun je de filodeeg bakjes makkelijk vullen*. Uiteraard kun je het er ook gewoon in doen met behulp van lepels of vorken… hoe dan ook, het  gaat je vast lukken! (*Als je het mengsel in een gesloten spuitzak doet, kun je dit de koelkast wegleggen om later pas te gebruiken. Hiermee kun je ruim van te voren je spulletjes klaar hebben, zodat je tijd over hebt voor de gasten en je het makkelijk kunt pakken zodra je het gerecht wilt af maken.)

 De topping:
Tijdens het zoeken naar recepten met kalkoen kom je veel kerst klassiekers tegen en daar hoort cranberry bij. Dus ook hier doen dan maar. Het zorgt voor een frisse zoete smaak die heel goed bij kalkoen past. Het geeft ook een leuk visueel effect, doordat het gerecht steeds meer op een muffin of ijsje kan gaan lijken.

De bereiding is eigenlijk heel simpel, je maakt een gezoete slagroom met cranberrysiroop. Gebruik hier een garde voor of natuurlijk een keukenmachine.
De room zal zorgen voor de luchtigheid, en de cranberrysiroop voor de zoetigheid.

Het samenstellen:
Zodra je de filodeeg bakjes hebt blind gebakken kun je ze vullen met het gehakt mengsel. Als je alle vormpjes gevuld hebt zet je het blik in een indirect verwarmde Q op 180 graden. Bak de gevulde vormpjes tot de kalkoen gaar is. Ongeveer 20 minuten, tot de vulling 80 a 85 graden is.

Het makkelijkst laat het bakje zich uit de vorm komen met behulp van een lepel.
Zet de bakjes speels bij elkaar op een schaal of bord, doe vervolgens een toefje cranberry slagroom op alle buckets, pak de chilli grinder er nog even bij voor een paar chillivlokken op de roomtoef, en smullen maar!

Tijdens een demo maken we gebruik van een Kidde om de room er als toefje op te zetten tot groot vermaak van het publiek

De jury gaat er van proeven. helaas iets teveel cayennepeper in het deeg verwerkt….
Zou de room voldoende opgesteven zijn?


Partners